duminică, 17 iulie 2011

MASURAREA INGREDIENTELOR PENTRU RETETE

Ne place sa savuram un fel de mancare gustos în aceeasi masura in care ne displace sa experimentam retete esuate.
Pentru a evita astfel de incidente, ai grija la cantitatea de ingrediente folosita.
Daca nu ai un cantar de bucatarie, nu dispera. Am gasit solutia pentru tine.Un praf de sare in plus sau in minus poate sa faca diferenta dintre o mancare delicioasa sau una fara gust. Daca vrei sa urmezi cu succes o reteta, este important sa folosesti cantitatile corecte de ingrediente. 
Chiar daca nu ai mereu la indemana un cantar, poti masura alimentele cu ajutorul accesoriilor pe care le ai in bucatarie. Iata cateva astfel de metode:   
Cum masori faina ?
Pentru inceput, cand zicem "faina cat cuprinde", sau "faina cata cere compozitia", inseamna ca punem faina in ploaie, treptat.De exemplu, la aluatul de taietei, folosesti 2 oua si faina cata ia. Adica pui intai faina cat sa obtii o pasta moale, apoi incepi sa pui faina in ploaie, putina cate putina, framantand de fiecare data pana la omogenizare.
Incetul cu incetul, aluatul va capata tinuta si la un moment dat, efectiv nu va mai primi faina in compozitie. Vei vedea ca  este un aluat elastic, care nu se lipeste de maini, si degeaba mai pui faina, ca nu isi mai schimba consistenta. Inseamna ca atunci ai pus faina "cata cuprinde"
De obicei, faina se foloseste in cantitati destul de mari pentru prajituri sau aluaturi. In acest caz cel mai util este sa o masori cu o cana de lapte. Astfel, o cana normala de lapte, rasa are aproximativ 250g de faina. 
Linguri vs Cani vs Grame.
Aici e o alta problema, pentru ca unele retete sunt in grame, altele in linguri. Ca sa va fie mai simplu sa va descurcati, am facut o lista.
Un pahar obisnuit, plin cu faina =
125 g;
O lingura de masa rasa =
 15 g;
O lingura de masa cu varf =
 25 g;(A TABLESPOON )
O lingurita de masa rasa =
  5 g;
O cana (in retetele americane “one cup “)
150 gr(ONE CUP )
Masurarea zaharului
Zaharul tos este un aliment folosit des in bucatarie, in special pentru prepararea prajiturilor, dar si al gemurilor, dulceturilor sau siropurilor. Iata care sunt cantitatile pentru acesta:
O cana normala, rasa =
225 g
O ceasca de cafea =
120 g
O lingura rasa =
 25 g
O lingura cu varf =
 30 g 
O lingurita rasa =
  6 g
O bucata zahar cubic =
  5 g
Zaharul pudra
Atentie! Gramajul unei linguri de zahar pudra nu este echivalent cu cel al unei linguri de zahar tos. Astfel, pentru Zaharul pudra, foloseste urmatoarele cantitati:
O cana normala, rasa =
180 g

O lingura rasa =
 23 g

O lingura cu varf =
 27 g

O lingurita rasa =
  5 g 

Unitati de masura pentru alte alimente:
O lingura rasa cu malai =
 15 g
O lingura rasa cu gris =
 15 g
Un pahar cu gris =
200 g
O lingura rasa cu orez =
 20 g
Un pahar cu orez =
230 g
O lingura cu varf cu smantana =
 25 g
Un pahar cu smantana =
250 g
O lingura cu marmelada/gem/dulceata =
 40 g
Un pahar cu nuci macinate =
200 g
Masurarea untului/margarinei
In cele mai multe retete se precizeaza cantitatea de unt sau margarina de care ai nevoie. In cazul acesta cel mai bine este sa cumperi cuburi de margarina sau pachete de unt, deoarece acestea au cantitatile gradate pe amgalaj din 50 in 50 de grame. Evita margarina sau untul la cutie, deoarece acestea nu au gradatiile pe ambalaj
Exista insa, cazuri in care poti intalni in unele retete specificatia „o nuca de unt/margarina”, ceea ce inseamna aproximativ 20 g unt. Pentru a-l masura poti folosi o lingura.
Aceleasi masuri si gramaje sunt valabile si pentru untura. 
Masurarea lichidelor  
Pentru masurarea lichidelor, cel mai simplu este sa folosesti o cana obisnuita, pentru lapte.
O cana=
250 g
O ceasca de cafea=
200 g
Un pahar normal =
150 g
In schimb, daca ai nevoie de lichide in cantitati mici, poti folosi urmatoarele metode:
Un polonic mic de supa =
 80 g
O lingura plina =
 15 g
O lingurita plina  =
  5 g


O lingura
 20 g
O ceasca de cafea =
 55 g
O cana  =
250 g


Apa
o lingurita =
  5 ml
O lingura=
 20 ml
O ceasca de cafea=
120 ml
O cana =
200 ml

 Ce cantitate de sare folosesti ?
Este foarte important sa stii exact cantitatea de sare pe care trebuie sa o pui cu atat mai mult, cu cat este vorba despre prajituri, deoarece acestora nu le poti pune sare „dupa gust” asa cum fac in cazul mancarurilor. Daca la o prajitura pui din greseala prea multa sau prea putina sare ii vei strica savoarea.
Cand spunem "o priza de sare" sau "un praf de sare" ( a pinch of salt in retetele straine) inseamna ca vorbim de cantitatea pe care o prindem intre doua-trei degete, de aici si termenul de "priza". Aceasta expresie se foloseste si in cazul altor condimente, nu doar pentru sare. Din aceeasi categorie face parte si expresia "un varf de cutit de sare" si inseama ad litteram sa iei putina sare pe varful unul cutit (in general cutitul de uns, cel cu varful rotund) si sa o pui in mancare
Daca intalnesti intr-o reteta specificat „un varf cutit de sare” sau „un praf de sare” este bine sa stii ca aceasta este echivalentul a 2 g.
Iata cum se poate stabili cantitatea de sare necesara:
  • O lingurita rasa = 10g.
Alte moduri de a masura sarea sunt:
  • Ia atata sare cata cuprinzi intre doua degete;
  • Foloseste un cutit cu varf rotund pentru a lua pe varful acestuia sarea.
Drojdia si problemele ei 

(fresh yeast, dry yeast)...de obicei, in retetele de cozonac din caietul bunicii sau in cartile vechi de bucate, nu se dadeau cantitati pentru drojdie, ci se spunea pur si simplu "drojdie cat o nuca". Cum mai nou cantarim totul la spranceana, e bine de stiut ca ca drojdie cat o nuca inseamna 50 gr, adica exact un cubulet de drojdie proaspata, asa cum o gasim la hypermarket. 50 gr de drojdie uscata sunt suficiente pentru 1 kg de faina. Daca nu gasiti drojdie proaspata ci doar uscata, ea se vinde la pliculete de 7 gr, care sunt suficiente pentru 500 gr de faina. Asa ca, 50 gr de drojdie proaspata (adica drojdie cat o nuca) echivaleaza cu 2 pliculete de drojdie uscata.
Orezul si problemele lui
In retetele de ciorbe, in special ciorbe albe, bogate, veti gasi foarte des expresia "un pumn de orez" (a handful of rice)
Ei bine, bagati mana in punga de orez, scoateti o mana buna si asta e cantitatea ideala pentru o oala mare de ciorba. Daca vreti sa gatiti cu stil, atunci sa stiti ca un pumn de orez inseamna 3-4 linguri bune de orez, sau o cescuta de cafea cu varf.
Cat timp fierbem?
Durata de fierbere a legumelor variaza, in funcţie de tipul de leguma pe care trebuie sa-l gatim, dar si de mancarea pe care vrem sa o pregatim. 
De regula, ar trebui sa lasam cartofii la fiert circa 30 de minute, morcovii intregi, netaiati, cam 25 de min, iar stevia 10 minute. Varza taiata felii se fierbe in 15 minute, iar conopida intreaga in 20-25 de minute.
Cat timp frigem carnea?
La cuptor sau in tigaie, friptura sau sote, oricum ai gati carnea, trebuie sa te asiguri ca este fripta foarte bine. Considerand ca pregatesti o cantitate de 500 de grame, trebuie să ai in vedere ca cea de vaca este gata in 15-20 de minute, cea de pui, la fel, in jur de 20 de minute, cea de vitel dureaza mai mult, cam 35 de minute, iar cea de porc în jur de 40-45 de minute. Grosimea feliilor ar trebuie sa fie intre 1 si 4 cm, la carnea de vaca si mai subtire (1-2 cm, daca pregatim carnea de vitel, porc sau miel).
Echivalente Temperaturi Cuptor
grade C (cuptor electric)
grade C (cuptor cu ventilatie fortata)
grade fahrenheit
in trepte (cuptor pe gaz)
nivel
120º
100º
250º
1
f. incet
150º
130º
300º
2
incet
160º
140º
325º
3
mediu-incet
180º
160º
350º
4
mediu
190º
170º
375º
5
mediu-tare
200º
180º
400º
6
tare (fierbinte)
230º
210º
450º
7
f.tare (f.fierb)
250º
230º
500º
9
f.tare(f.fierb)
Celsius to Fahrenheit Conversion & Fahrenheit to Celsius Conversion
Si gasim totodata masurarea temperaturilor in grade Fahrenheit si dorim sa stim cat reprezinta aceste temperaturi in grade Celsius.
Mai jos aveti un tabel cu conversia celor mai importante temperaturi de la Fahrenheit la Celsius si invers

Fahr
248°
284°
300°
325°
356°
375°
392°
425°
445°
465°
500°
Celsius
120C
140C
150C
160C
180C
190C
200C
220C
230C
240C
260C
Conversie
In multe retete din Statele Unite gasim cantitatile in ounces ,pounds.Si dorim sa facem acea reteta dar nu stim cat exact inseamna aceste cantitati.
Există 16 ounces într-o jumătate de kilogram . În 1958 Statele Unite (Statele Unite) şi ţările din Comunitatea Naţiunilor au definit masa de pound internaţionala care urmează să fie 0.453 592 37 /kg. Din 1958, uncia internaţional este definită să fie egal cu aproximativ 28.349523/ de grame ~ 28. 35 gr
Uncie este frecvent utilizat ca o unitate de masă, în SUA. În timp ce unităţile imperiale au fost oficial abolite în Marea Britanie, uncia ramane ca o unitate de masă în unele aplicaţii. 

Ounces
Grams
Ounces
Grams
1 ounce
 28.350 gr
 9 ounces
255.146 gr
2 ounces
 56.699 gr
10 ounces
283.495 gr
3 ounces
 85.049 gr
11 ounces
311.845 gr
4 ounces
113.398 gr
12 ounces
340.194 gr
5 ounces
141.748 gr
13 ounces
368.544 gr
6 ounces
170.097 gr
14 ounces
396.893 gr
7 ounces
198.447 gr
15 ounces
425.243 gr
8 ounces
226.796 gr
16 ounces
453.592 gr

Grams
Ounces
Ounces
Grams
Grams
Ounces
Ounces
Grams

  1
 0.035
1
28.35
250
 8.800
7
198.00

 10
 0.353
2
57.00
300
10.600
8
227.00

 50
 1.800
3
85.00
350
12.400
9
255.00

100
 3.530
4
113.00
400
14.200
10
284.00

150
 5.300
5
142.00
450
15.900
11
312.00

200
 7.100
6
170.00
500
17.700
12
340.00

Sfaturi utile:
In cazul in care doresti sa masori in acelasi vas, atat un ingredient pulbere, cat si unul cu lichid, masoara-l mai intai pe cel pulbere. In acest fel nu vei fi nevoit sa speli cana ci doar sa o stergi cu ajutorul unui servet de hartie, apoi sa o refolosesti pentru ingredientul lichid.
In cazul in care ai mai multe modele sau marimi de cani, cesti si pahare imprumuta de la un prieten sau vecin o cana gradata. Stabileste una sau mai multe cani pe care sa le folosesti mereu la masurarea alimentelor si umple-le pe fiecare, pe rand cu faina, zahar, orez, gris, apa etc. Pune continutul unuia dintre el in cana gradata si apoi noteaza pe un carnet sau in caietul cu retete gramajul respectiv. Procedeaza la fel pentru fiecare recipient in parte.
Poti folosi acelasi truc pentru cestile de cafea si pahare. Astfel iti va fi mai usor apoi sa masori diferite cantitati de lichid. Nu uita sa notezi pentru fiecare in parte cantitatea.
Sper ca v-am fost cat de cat de ajutor   ... SPOR LA MASURAT! Sa faceti numai retete minunate!   Sursa   Foto