marți, 11 octombrie 2011

TOTUL DESPRE DULCEATA 2

La dulceata care se face din fructe zemoase (visine,zmeura,fragi,coacaze,cirese) siropul se leaga mai mult.
Pentru Fructele mai sarace in suc ,ca prunele verzi ,caisele verzi,nucile,coaja de pepene ,coaja de portocale ,siropul se leaga mai putin.

Se ia vasul de pe foc si se pun fructele in siropul fierbinte agitand pana cand siropul cuprinde toate fructele.Se pune vasul din nou pe foc,la un foc iute,agitandu-l din cand in cand.
Se recomanda sa se amestece cat mai putin pentru a nu sfarama fructele In timpul fierberii se strange spuma formata cu o lingura de metal.
Este foarte important sa se determine cu precizie momentul cand este gata dulceata ,intru-cat de aceasta depinde calitatatea si durata ei de pastrare.
Aceasta se poate determina picurand un strop de sirop pe o farfurioara uscata si rece.Daca siropul isi pastreaza forma de bobita fara sa se intinda pe farfurioara ,dulceata este gata.
O dulceata suficient de fiarta se mai recunoaste si dupa aceea ca  fructele nu se ridica la suprafata,ci sunt uniform imprastiate in sirop si in majoritatea cazurilor devin transparente.
Cand dulceata este gata se ia vasul de pe foc,se acopera cu o carpa curata umezita si bine stoarsa ,si se lasa pana a doua zi ,cand se pune in borcane.
Samburii de la visine ,cirese ,prune,caise si piersici se scot cel mai bine cu un aparat ,care se gaseste in comert,in acest fel fructele isi pastreaza forma si operatia se executa mai rapid.
Pentru ca fructele sa ramana intregi la fiert ,cu circa o ora inainte de a le pune in sirop se stropesc cu alcool rafinat sau zeama de lamaie.Unele cum sunt caisele piersicile,prunele se tin in „apa de var”
Capsunile dupa ce s-au spalat si zvantat cu o panza ,se pun pe un platou intins si se stropesc cu alcool sau zeama de lamaie.Se lasa 30-40 de minute dupa care se pun in siropul legat
Samburii se indeparteaza dupa ce fructele care au stat in apa de var au fost bine spalate.
Vasul in care se fierbe dulceata trebuie sa fie mai mult lat decat inalt incat evaporarea apei se se faca rapid .
Nu se fierb cantitati mari de fructe odata deoarece se denatureaza culoarea ,iar fructele isi pierd forma si gustul.
Vasul in care se face dulceata trebuie sa fie de 4-5 ori mai mare decat cantitatea care se fierbe ,deoarece in timpul fierberii siropul se umfla.
Vasele din arama sau alama trebuie sa fie foarte bine spalate pentru a nu se oxida dulceata ,avand in vedere ca majoritatea fructelor contin acizi ;in afara de aceasta ,aproape la fiecare dulceata se mai adauga zeama de lamaie sau sare de lamaie.