joi, 24 noiembrie 2011

LAPTELE CONDENSAT SWEETENED CONDENSED MILK 1


Condensed Milk - Lapte Condensat”, de asemenea, cunoscut sub numele de “Sweetened Condensed Milk - Lapte Condensat Îndulcit”, este laptele de vaca din  care a fost eliminată apa şi la care a fost adăugat zahărul, rezultând un produs dulce foarte gros care, atunci când este conservat poate dura ani de zile fără refrigerare dacă este nedeschis.
Cei doi termeni, lapte condensat şi lapte condensat îndulcit, au devenit sinonime în limba engleză. Lapte condensat este folosit în diverse feluri de mâncare, deserturi din numeroase ţări, inclusiv în Brazilia , RAS Hong Kong , Rusia, unde este cunoscut sub numele de "сгущёнка" (sguschyonka, literal "[ceea ce este] îngroşat") şi Sri Lanka în cazul în care acesta este numit " tinkiri "(lapte conserve). Laptele condensat, cunoscut şi ca lapte condensat îndulcit, este una dintre cele mai utilizate formule de conservare a laptelui.
Laptele condensat reprezinta “reducerea volumului unui lichid prin evaporarea lui parţială în urma procesului de fierbere – de lapte cu mult zahăr, care îi dă un aspect cremos-cleios şi un gust dulce şi intens”.
Laptele condensat este foarte popular în toate colţurile lumii, din Rusia în SUA, din Brazilia până în India sau Malaysia.Laptele condensat este indispensabil pentru prepararea cafelei vietnameze.Folosit ca bază pentru diverse deserturi sau servit ca atare pe pâine, laptele condensat a făcut carieră pentru prima dată în timpul Războiului Civil din Statele Unite unde a fost inclus în raţia soldaţilor pentru că avea un conţinut caloric/energetic ridicat, era uşor de transportat în conserve şi nu se altera.
Despre “Evaporated Milk -Laptele Evaporat” , care a fost supus unui proces mult mai complex şi care nu este îndulcit. Exista multe tari care prefera unul din produse in detrimentul celuilalt.Facem referire la Laptele condensat versus Laptele Evaporat Gusturi locale în cele mai multe ţări preferă unul sau altul, de exemplu, în Germania,folosirea laptelui neîndulcit evaporat este mult mai frecventă decât lapte condensat îndulcit, în timp ce situaţia este inversată în Statele Unite, însă în Peru ambele sunt la fel de comune.

ISTORIA LAPTELUI CONDENSAT
Nicolas Appert a reusit sa obtina lapte condensat în Franţa în 1820, şi Gail Borden, Jr. în Statele Unite  în 1853,cautau solutii la dificultatile de depozitare a laptelui pentru mai mult de cateva ore. Înainte de această perioada ,laptele putea fi pastrat doar o scurta perioada de timp si era disponibil doar in apropierea unor turme de vaci,doar asa putandu-se consuma fara probleme.
The United Society of Believers in Christ’s Second Appearing,Shakers
Gail Borden, Jr. (1801-1874). inventator, editor, supraveghetor, şi fondator al companiei Borden, . El a fost primul care a dezvoltat o metoda comercială de condensare lapte, produse lactate şi compania fondată de el (redenumit Borden, Inc, în 1968) s-a extins şi diversificat pentru a deveni un profit de exploatare considerabilă în multe domenii de afaceri.
Vacuum Pan
În timp ce se întorcea  dintr-o călătorie la Anglia în 1851, Borden a fost devastat de moartea mai multor copii saraci aparent din cauza laptelui de vaca stricat si consumat la bordul un ei nave;Cu mai puţin de un an de şcolarizare şi în urma unor eşecuri,reusind sa se inspire de la Vacuum Pan dispozitivul utilizat de shakeri pentru a condensa sucul de fructe şi a fost în măsură să reducă cantitatea de lapte fără ardere sau coagulare,prin evaporare.
Sursa en.wikipedia.org