vineri, 16 decembrie 2011

BUCATARIA FINLANDEZA 1

Bucataria scandinava are multe elemente comune pentru tarile care formeaza aceasta zona a nordului Europei: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Islanda si micutele Insule Feroe .

Bucataria scandinava este pura si simpla, pastreaza inca multe caracteristici comune cu Era Vikingilor si isi trage o parte importanta a sevei din mari, lacuri si paduri.

Este notabil in bucătăria finlandeză ,combinatia dintre bucătăria tradiţională cu bucătăria stil contemporan continental.Carnea de peşte joaca un rol important in partea de vest a tarii,in timp ce felurile de mancare din partea de est,au inclus în mod tradiţional diferite legume şi ciuperci. Pestele omniprezent in meniuri, ceea ce nu este deloc ciudat pentru o tara cu mii de lacuri si acces la mare.foto zastavki.com/
Bucataria acestei tari este dominata de produsele din cereale si de fructele de padure; laptele si produsele lactate sunt folosite si ele in prepararea multor feluri; ( secară , orz , ovăz ) si fructe de padure (cum ar fi afine , merisoare de munte, mure, şi cruşinul ).Foto:studentie.ro
Lapte şi derivatele sale, ca zară(Lapte batut) sunt de obicei utilizate ca produse alimentare, băuturi sau în diverse reţete.Napii erau folositi in bucataria traditionala finlandeza dar au fost inlocuiti de cartofi , după introducerea lor în secolul al 18-lea.
Bucataria finlandeza combina specialitatile traditionale din mediul rustic cu stilul de gatit modern continental; condimentele folosite sunt aduse atat din est, cat si din vest.Varful gastronomic al verii este inceputul sezonului racului, finlandezii fiind atrasi de o bucatarie fina, cu toate ca nu in exces. Pentru ei, deliciile culinare merg mana in mana cu obiceiurile sanatoase.
Dar nu numai gandirea inovativa caracterizeaza bucataria finlandeza; mancarurile traditionale, cum ar fi carnatii, sunt inca foarte apreciate. Cu toate acestea, carnatii nu mai sunt la fel ca intotdeauna: acum sunt mai gustosi ca niciodata si asta deoarece grasimea animala din ei este uneori inlocuita cu grasimi vegetale mult mai sanatoase, imbogatite cu ingrediente care sunt benefice pentru sanatate.foto foodpoisonjournal.com/
In ultimul timp,totusi bucataria traditionala finlandeza a revenit in forta, fiind foarte apreciata atat de localnici, cat si de turisti, datorita prospetimii ingredientelor si mai ales a combinatiilor indraznete.
Ingredientele de baza
Pestele – Pestele joaca un rol important in alimentatie .De la somon ,cod proaspat proaspat,hering si pastrav,pestele se consuma proaspat sau conservat si afumat.
Carnea – Finlandezii ,ca si celelalte popoare nordice mananca multa carne, si din cauza temperaturilor mai scazute; consumă mari cantități de carne de porc, vacă, berbec, oaie, pasăre, vânat, bine condimentate.Dar in aceasta regiune consumul carnii de ren sau cerb este des intalnit in gospodariile traditionale ,si nu numai.Au dezvoltat metode noi,de prezervarea carnii de la afumarea traditionala ,la conservarea cu sare.foto webiweave.com/
Carnati (Makkara)
Cele mai populare tipuri de carne în Finlanda sunt carnea de porc (33.5kg/year/person în 2005), carne de vită (18.6 kg) şi de pui (13.3 kg). Aproximativ o treime din aceasta este mâncat sub forma de cârnaţi (makkara),care sunt in cea mai mare parte fabricate  din carne de porc. În plus faţă de animalele domestice, există o lungă tradiţie de vânătoare şi de pescuit în Finlanda. Se concentreaza asupra vanatorii de cerbi şi elani , sau animale si pasari mici mici cum ar fi iepure raţe şi cocoşi de munte sunt populare pentru gustul lor.