luni, 13 mai 2013

BUCATARIA ENGLEZEASCA



Bucataria engleza cuprinde stiluri de gatit,traditii si retete din bucataria veche engleza dar invazia strainilor a adus in Marea Britanie ,ingrediente precum nucsoara,sofranul,piperul,ghimbirul si zaharul.Bucataria englezeasca veche abunda in ingrediente exotice. Din India s-au inspirat si au devenit obsedati de folosirea sosurilor picante ,a curry-ului .Bucataria engleasca inseamna in primul rand carne,porridge,pudding,placinte cu carne,patrunjel verde tocat.Bucataria englezeasca mai inseamna un dejun copios ,dar si o cina consistenta ,ea reprezentand masa cea mai consistenta a zilei,uneori inlocuind cina cu o ceasca de ceai cald. Bauturile alcoholízate calde, sunt la mare cautare,fiind o particularitate a acestei bucatarii.
Cu toate ca in trecut carnea si legumele erau ingredientele principale,in prezent acestea s-au diversificat foarte mult,capatand accente si de la comunitatile arabe,chinezesti,indiene,arabe,
Ingredientele de baza sunt:Carnea,Legumele Fructele.
Carnea – britanicii consuma in mod regulat toate tipurile de carne, poate mai putin porcul; in sezonul de vanatoare, iepurii sau unele specii de pasari salbatice pot fi servite in restaurante, dar si la macelarii; pestele (somonul, codul, pastravul, macroul) este si el prezent;
Legumele – cartoful este leguma de baza in Marea Britanie, folosita inca din vremuri mai vechi, cand era principalul aliment al familiilor sarace; urmeaza apoi castravetii, varza, ceapa, mazarea;
Fructele – in principal merele, cultivate pe tot teritoriul tarii, dar si fructele de padure, care se dezvolta armonios gratie climei mai racoroase; http://www.dietetik.ro/bucataria-britanica/1274.html?page=2
Multi ani ,mancarurile englezesti erau considerate fade,grase,greu de digerat ,dar bucataria englezeasca s-a revigorat in ultimii ani,bucurandu-se de o mai mare apreciere in prezent.,dovada fiind in aprecierea a unui numar din ce in ce mai mare de bucatari,acestia fiind notati in ghidurile Michelin cu un mare numar de stele.S-a petrecut de-a  lungul timpului o comuniune intre elementele de influenta franceza si elemente ale gastronomiei locuitorilor  din Marea Britanie.
Feluri renumite de mancare
Fish and chips – reprezinta peste prajit in crusta de ou, servit alaturi de cartofi prajiti; in cele mai multe cazuri se foloseste codul, proaspat sau afumat; se asezoneaza cu sare si, dupa preferinte, cu otet; in mod clasic se serveste in hartie; Este unul din aşa-zisele feluri „la minut”, servit de multe ori împreună cu o pastă de mazăre. Cele mai bune Fish and Chips se vând la restaurantul londonez Rock & Sole Plaice din Covent Garden.
Full English breakfast – este, de departe, cel mai consistent mic dejun din lume, pe baza de boabe de fasole gatita, carnati prajiti, oua prajite, paine prajita, sunca prajita si ceai; „Micul dejun englezesc” alcatuit de obicei din oua prajite,felii de sunca,omleta,sunca,carnati,fasole,rosii si ciuperci,toate fiind servite pe o singura farfurie.Bineinteles ,impreuna cu celebrul ceai englezesc.O alta varianta a micului dejun englezesc traditional include peste afumat si porridge,un terci din fulgi de ovaz.
Sunday roast – reprezinta o masa care se serveste duminica la prinz, in familie, si consta in carne prajita, cartofi prajiti, legume gratinate, peste care se toarna un sos maroniu pe baza de ciuperci; Aceasta specialitate traditionala care se bucura de secole de apreciere in Marea britanie ,un lipseste de la pranzul de duminica al englezilor ,atat acasa cat si la restaurante.
Binecunoscutul “ceai de la ora cinci “ este insotit de biscuiti ,fursecuri sau sandwich-uri.
Scones – reprezinta o prajitura ,in forma rotundade tort, dar totusi neregulata, umpluta cu mai multe ingrediente, in principal cu fructe de padure; se serveste ca desert, alaturi de ceai;sunt realizate din grau,orz sau ovaz,cu praf de copt.
Haggis – este un fel de mancare traditional scotiana, asemanator drobului romanesc; Este un amestec de organe interne de oaie(inima,ficat si plamani)tocate si amestecate cu ceapa,mirodenii ,fulgi de ovaz,seu,condimente ,sare.supa de oase, totul fiert in invelisul (praporele)totul fiert timp de cateva ore.
Shepard’s pie (sau cottage pie) – reprezinta cea mai populara placinta servita; consta in carne tocata, de miel sau de vita, amestecata cu ceapa si acoperita cu piure de cartofi si apoi tinuta la cuptor 45-60 de minute;
Ploughman’s Lunch („Prânzul plugarului”) este alcatuit din branza ,paine si omleta.
Carne de vita Wellington este un preparat traditional englezesc ,din tr-un muschi de vita acoperit cu pateu si duxelles .Un intreg muschi este invelit in foaie de patiserie ,copt si apoi taiat in portii individuale sau poate fi portionat inainte de coacere.Se folosesc multe condimente care sporesc aroma acestui preparat:curry,ienibahar,sau ghimbir.
Duxelles – este un amestec fin tocat din ciuperci,ceapa,ceapa esalot ,si ierburi sotate in unt si transformat totul intr-o pasta ,sau crema,
Printre deserturile clasice englezesti foarte consistente se numara budinca fierbinte cu compot sau melasa,precum si prajiturile cu fructe.
Madeira Tort este un cozonac in bucataria traditionala englezeasca.Are o textura usoara si este consumat mai ales cu ceai .Reteta originala dateaza din secolul al 18-lea sau al 19-lea ,si se considera gresit ca ar proveni din insulele Madeira
 

Berea este foarte populara in Marea Britanie ,fiind bautura care insoteste cel mai des mesele servite in oras,in puburi.Stout este o bere neagra si tare,Bitter este bere blonda neacidulata cu gust racoritor.