joi, 8 august 2013

BUCATARIA AUSTRIACA


Influentele regionale din Germania,Ungaria,Italia,si din zona Balcanilor precum si din zona  fostului Imperiu Austro-Ungar sunt cele care si-au pus amprenta asupra bucatariei Traditionale Austriece.http://www.glitter-graphics.com/
Se stie ca Imperiul Habsburgic a fost o mare putere in secolele trecute,si a dominat o mare parte a zonei Europei Centrale si de Est.Din intrepatrunderea acestor diverse culturi si traditii ale popoarelor cucerite s-a creat o mare diversitate multiculturala,ceea ce a influentat si zonele care erau cucerite.Austria a mostenit toata aceasta bogatie si diversitate ,care s-a facut simtita si in privinta bucatariei acestei tari,adaugandu-se la aceasta si faptul ca Viena a fost de-a lungul timpului  unul dintre cele mai importante orase europene ,local de intalnire a diferitelor “preparate”aduse din diferite tari de origine,iar Bucataria Austriaca adoptand o mare parte a acestora.
Viena era locul unde se adunau acele retete aduse  din Ungaria,Ucraina,
Boemia,Slovacia,Polonia,Bucovina,Croatia.Cei care veneau aici aduceau retete,care erau naturalizate si adoptate cele mai multe dintre ele.
Austriecii si-au gasita originalitatea prin aceasta diversitate de retete si prin modul in care au stiut  sa le preia,sa le mentina sau sa modifice elementele bucatariilor tarilor vecine.
Preparatele din bucataria austriaca sunt cel mai adesea asociate cu preparatele  din zona Vienei dar sufera variatii regionale semnificative.Pe langa preparatele regionale specifice care se afla in meniurile austriece ,se regasesc si alte preparate ,a caror origine ,nu este cunoscuta de austrieci ,nefiind cunoscuta originea lor.(desi astazi se numara printre mancarurile preferate ale austriecilor)
Micul dejun consta in paine prajita,cu gem ,sau carne rece si branza ,insotite de cafea sau ceai .Masa de pranz a fost intotdeauna considerata masa importanta,dar din cauza unui program incarcat de lucru al austriecilor,masa de seara a devenit un moment de intalnire in familie si reprezinta de fapt astazi, principala masa a zilei.
Gustarea din timpul diminetii sau a amiezii numita si “Pranzul Plugarului  “(Brettljause), isi are originea in Marea Britanie ,servita in mod traditional in pub-uri , pe o placa de lemn, consta din branza ,chutney si paine,oua fierte,sunca,ceapa murata,si insotita in mod traditional de un pahar de bere.Este frecvemnt consumata ca o gustare la pranz.Sursa http://en.wikipedia.org/wiki/Austrian_cuisine
Chutney este o familie de condimente din Bucataria sud indiana ,care contine de cele mai multe ori un amestec de legume,fructe si condimente.El poate fi uscat sau umed ,iar cuvantul achār  se refera la amestecul uneori a uleiului ,otetului,citricelor,tamarindului ,sau a sucului de lamaie.Cititi aici :
Feluri Populare de mancare
Fiecare regiune a Austriei are specificul sau culinar.In Viena se gaseste cel mai bun snitel (Wiener Schnitzel)care se prepara in mod traditional  din cotlet de vitel,dar uneori se poate face si din carne de porc ,pui sau peste.Este renumita tot aici “o reteta preferata a regelui Franz-Joseph , numita Wiener Tafelspitz , un rasol din carne de vitel combinat cu verdeturi si care este fiert in stock (supa) ,adesea este servit cu mere ,hrean si sos de arpagic.
Rindsuppe – o supa limpede .de culoare aurie facuta din carne de vita.
Goulasch (gulas) este asemanator cu cel unguresc ,si este mancat adesea cu paine sau galuste ("Semmelknödel")
Liptauer  este o branza picanta foarte raspandita si apreciata in Austria facuta din branza din lapte de oaie,de capra si branza dulce de vaci.Face parte din bucataria Slovaca ,si numele este derivat de la Liptau –aferent regiunii Liptov din nordul Slovaciei care apartinea in trecut Imperiului Austro-Ungar .Branza Liptauer paote fi facuta din orice branzeturi moi ,crema de branza,de vaci,de oaie. 1/3 din Liptauer este format din bryndza (o branza din lapte de oaie )si care este amestecata cu smantana,unt,margarina sau bere si ceapa fin tocata.Se adauga condimente:boia de ardei,patrunjel proaspat,seminte de chimion,Alte retete implica sos Worcestershire,mustar,capere sau pasta de anshois.Liptauer este consumat pe felii de paine prajita,biscuiti ,covrigi sau poate fi
folosita ca pasta de umple4re pentru rosii ,ardei sau oua fierte tari,ca aperitive.Sursa Liptauer http://en.wikipedia.org/wiki/Liptauer
Schweinsbraten (friptura de porc) cu Semmelknödel (galuste)
Beushel – o tocana din carne de vitel care contine organe cu mar fi :plamanii si inima.
Debreziner(debrecener) (numit asa dupa orasul  Debrecen din Ungaria) este un carnat de porc care are o textura fina uniforma ,de o culoare rosie –portocalie .Sunt garnati puternic condimentati cu boia de ardei ,piper si maghiran.De obicei sunt neafumati sau foarte putin afumati ,si se pregatesc fierti sau prajiti si sunt vanduti in perechi.
Deserturi
Kaiserschmarrn  sunt clatite cu sos de mere,este un desert creat de bucatarul reginei Elisabeta Bavariei.Aceasta a refuzat sa-l manance si a fost degustat de imparatul Franz Joseph al Austriei .Acestuia i-a placut desertul si a devenit unul dintre deserturile preferate de austrieci din sec.al XIX lea .Este un desert pufos,usor prajit in tigaie ,servit cu sos de mere sau prune fierte.
Franz Joseph I al Austriei (n.18 aug 1830 la Viena –d.21 noi 1916 Viena) a fost un imparat al Austriei din Casa de Habsburg ,rege al Ungariei si Boemiei ,s-a casatorit la 24 aprilie 1854 l Viena cu printesa bavareza Elisabeta de Wittelsbach (Sisi )mai tanara sa verisoara care avea 16 ani ,si care nu a reusit sa se adapteze niciodata rigorilor vietii de la curte ,avand mereu neintelegeri cu familia regala.Casnicia celor doi nu a fost una fericita ,si rareori erau vazuti impreuna la Viena.
Palatschinke –alaut asemanator clatitelor si care contin ca ingrediente :marmelada ,gem sau sunt presarate cu zahar.Sau pot fi umplute cu amestec de spanac si branza
Apfelstrudel –strudel cu mere
Millirahmstrudel –este un traditional strudel vienez, si este un preparat popular si in alte tari care au apartinut in trecut Imperiului Austro-Ungar. Marillenaknodel,sunt  galuste dulci din cartofi, umplute cu caise si servite cu unt si scortisoara, Este un Aluat la cuptor,umplut cu o crema,stafide si este servit uneori cu sos cald de vanilie.
Germknödel –galuste care au un amestec de seminte de mac si zahar,umplute cu gem de prune picant,si unt topit in partea de sus a preparatului,si este consumat cu sos de vanilie Este o specialitate culinara din Austria si Bavaria.Photo : http://en.wikipedia.org/wiki/File:Germknoedel.jpg  si  apartine : http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Joho345  (thank you )
Marillenknödel  este un desert si se gaseste in bucatariile din Boemia si Viena ,sunt galuste umplute cu caise si acoperite cu pesmet prajit si zahar pudra.Aluatul se face din cartofi,si ele sunt asemanatoare cu galustele noastre cu prune.

Prajiturile si prodúsele de patiserie sunt bine cunoscute si mai ales apreciate, produse.Cel mai faimos din aceasta categorie este Sachertorte ,un tort de ciocolata cu umplutura de caise ,servit cu frisca.Istoria acestui tort o puteti citi aici : http://retetelamama.blogspot.ro/2011/10/sacher-torte-2-ciocolata-cu-iz-juridic.html reteta o gaisiti aici :http://retetelamama.blogspot.ro/2011/10/sacker-torte.html

Reteta originala a Sacher Cake (Sachertorte) a fost obtinuta prin amabilitatea dnei Anna Sacher.Ingredientele folosite sunt : 170 gr unt ,180 gr ciocolata semi-dulce,170 gr zahar,8 galbenusuri de ou,120 gr faina ,10 albusuri de ou bine batute,2 linguri gem de caise ,225 gr zahar ,80 ml de apa ,200 gr ciocolata semidulce Preparare Se incalzeste cuptorul la 180-200 ° C. Topeste ciocolata si untul intr-un vas dublu la Bain –Marie.Eliminati de la caldura si lasati compozitia sa se raceasca.Adaugati zaharul si galbenusurile unul cate unul,amestecand usor dupa fecare in parte . Bateti albusurile de ou cu un praf de sare ,si amestecatile peste compozitia de unt ,Se adauga si faina treptat,in timp ce se amesteca usor ,dar constant.Se unge tava de tort cu unt si se tapeteaza cu faina,.SDe toarna aluatul in forma de tort si se coace la 165 ° C timp de 50 - 60 de minute. Se lasa blatul de tort sa se raceasca ,inainte de a-i adauga glazura.Se secioneaza Tortel si se adauga gemul de caise la mijloc.Glazura de ciocolata se prepara astfel:Amesteca 80 ml de apa cu 225 gr zahar.Se topeste ciocolata si se toarna in ea apa si zaharul topit la Bain-Marie si amestecati continuu pana obtineti o crema destul de consistenta .dar pe care o puteti intinde pe partea de sus si se intinde pe toata suprafata tortului.(glazura trebuie sa fie calda ,un fierbinte)http://en.wikipedia.org/wiki/Sachertorte

Sacher Torte este un tort vienez celebru, probabil cel mai faimos tort de ciocolata din toate timpurile. Se compune din trei straturi de blat ,si straturi de gem de caise raspandit intre straturile si in partea de sus a tortului.Tortul este dat la rece si se serveste cu o garnitura de frisca.1832 - Sacher Torte a fost creat de patiserie bucătar-șef Franz Sacher (1816-1907) în 1832 pentru Prince Clemens Lothar Wenzel Metternich (1773-1859) din Austria, cancelarul statului austriac.
--- Vienez de gatit, O.& A. Hess, adaptate pentru a fi utilizate american [Crown Publishing: New York] 1952 (pag. 229)

Linzer torte este una din prajiturile cu cea mai lunga traditie si un alt desert favorit este Esterházy torte care a primit acest nume in onoarea printului Esterházy

Linzer torte – aceste prajituri sunt mult mai complexe si se executa greu ,de aceea se servesc o felie de la brutarie sau cofetarie.

Unele dintre informatii sunt preluate de aici : http://en.wikipedia.org/wiki/Austrian_cuisine

Bauturi
  • Austria este creditata in legenda populara cu introducerea de cafea in Europa ,dupa ce cativa saci cu boabe de cafea au fost lasati in urma de armata turca care se retragea dupa batalia de la Viena din 1683.Cafeaua este servita intr- varietate de stiluri :Mokka austriac,sau klainer Schwarzer este similar cu espresso.Alte stiluri sunt preparate din Mokka Schwarzer Großer - un dublu Mokka
  • Kleiner Brauner sau Brauner Großer - Mokka simpla sau dubla ,plus lapte.
  • Verlängerter –cafea Mokka diluata cu multa apa si lapte
  • Melanie –jumatate Mokka ,jumatate lapte incalzit ,si de multe ori acoperit cu suma de lapte.
  • Melange - jumătate Mokka, jumătate lapte încălzit, de multe ori acoperit cu spuma de lapte
  • Franziskaner - Melange acoperit cu frisca nu cu spuma de lapte
  • Kapuziner - Kleiner Schwarzer plus frisca
  • Einspänner - Schwarzer Großer acoperite cu frisca
  • Wiener Eiskaffee - Mokka rece cu inghetata de vanilie, acoperit cu frisca
Cultura bogata de vinuri este in crestere ,Austria produce astazi mai mult de 250 de milioane de litri ,pe ani din care 30% sunt exportati.
Almdudler este o bautura austriaca bazata pe amestec de plante de munte si cu o aroma care aminteste de florile de soc/Aceasta este considerata bautura nationala a Austriei.